Tajemniczo brzmiące nazwy potraw to tylko namiastka fascynującego dziedzictwa kuchni japońskiej. Dla tego obszaru kulturowego charakterystyczne jest duże spożycie ryb i owoców morza, szczególnie w postaci surowej. Dla nas, Europejczyków, może być to niecodzienne. Mimo to warto być otwartym na nowe smaki. Tym bardziej że nie trzeba przemierzać wielu tysięcy kilometrów, by posmakować tradycyjnej kuchni japońskiej. Gdzie warto pójść we Wrocławiu?
Dobre jedzenie i kulinarna tradycja Japonii
Wybierając restaurację, kierujemy się głównie zawartością menu, ale nie tylko – istotny jest klimat miejsca, obsługa i jakość użytych produktów. Nowatorskie podejście do tradycyjnych smaków to coś, czego najczęściej szukamy. Kuchnia azjatycka to prawdziwa fuzja smaków. Jak można ją zdefiniować? Bazująca na warzywach, glonach, świeżych owocach morza, niezwykle aromatyczna i nadal dość dla nas egzotyczna. Kojarzona głównie z sushi – i słusznie, bo to jedno z najbardziej znanych dań z tego regionu, zaprawione octem ryżowym, podawane z rozmaitymi dodatkami. Dobre jedzenie czerpiące z kuchni japońskiej czeka na nas także we Wrocławiu.
Dobre jedzenie we Wrocławiu – gdzie warto pójść?
Obecnie wiele miejsc serwuje sushi czy ramen, ale nie wszystkie bazują na wysokiej jakości składnikach. Odgrywają one bardzo dużą rolę, warto więc wybrać miejsce, które cechuje się przywiązaniem do jakości i tradycji. Ryż zaprawiony autorską mieszanką octów ryżowych, sos sojowy z dodatkiem sake, wysokiej jakości ryby i owoce morze czy tradycyjna japońska sól morska – to wszystko czeka na fanów azjatyckich smaków w restauracji https://nabe.pl/pl/. Spróbujemy tam kuchni japońskiej przygotowywanej z przywiązaniem do szczegółów, ze szczyptą autorskiego szaleństwa. Menu obejmuje przystawki, sushi, a także dania na ciepło (tradycyjne miski nabe i shabu-shabu). Spróbujemy też najwyższej jakości alkoholi, w tym sake. Restauracja otwarta jest na wegetarian i wegan, sprosta więc wymaganiom każdego miłośnika dobrego jedzenia.