Każdy z nas przynajmniej raz w życiu miał styczność z chlebem arabskim. Kebab czy tortilla to tylko dwa z wielu zastosowań tego pieczywa. Jego popularność nieustannie rośnie, dlatego piekarnie sięgają po coraz to nowsze urządzenia służące do jego wypieku. Dlaczego warto więc to robić? Kto oferuje niezbędne rozwiązania?
Pita – jak powstaje?
Chleb arabski jest pieczywem z długimi tradycjami. Za jego ojczyznę uważa się Syrię. Przygotowanie takiego pieczywa nie jest jednak trudnym zadaniem. Wystarczy tylko woda, drożdże, sól oraz mąka. Istotna w tym wszystkim jest metoda wypieku. Chleb arabski piecze się w temperaturze sięgającej ok. 230 stopni Celsjusza. Dzięki temu powstaje charakterystyczna kieszonka, którą następnie można wypełnić farszem. Jego skład zależy tak naprawdę od inwencji twórczej osoby przyrządzającej. W krajach bałkańskich najczęściej jest to farsz ze smażonego na ruszcie mięsa. Może to być także mieszanka warzyw. Chleb arabski warto podawać z sosem, np. tzatziki. Możliwości wykorzystania tego pieczywa jest naprawdę dużo.
Linia do chleba arabskiego – gdzie znajdziemy sprawdzone urządzenia?
Do produkcji tego rodzaju pieczywa wykorzystuje się sprawdzone maszyny od liderów w tej dziedzinie. Do takich należy libańska firma B Plus. W Polsce maszyny tego producenta dostarcza BakeRes. Z jego ofertą możesz się zapoznać na stronie internetowej. Wystarczy kliknąć w ten link https://bakeres.pl/oferta/linie-do-chleba-arabskiego-i-tortilli/. W ich ofercie są dostępne maszyny zarówno dla małych, jak i dużych piekarni. Automatyczne linie do chleba arabskiego są niezwykle wydajne i pozwalają zredukować koszty produkcji. Wybierając takie maszyny od renomowanego dostawcy możesz być spokojny o ich jakość. Dostawcy zapewniają także wsparcie technologiczne, dzięki czemu skutecznie zoptymalizujesz linię do swoich potrzeb. Wydajność takiej linii oscyluje w granicach 12 000 sztuk w ciągu godziny. Jak widać, automatyczne linie do produkcji chleba arabskiego to wydajne rozwiązanie, które zapewni sprawną produkcję pieczywa wysokiej jakości.