
Regularne picie alkoholu nie jest wskazane. Jednak raz na jakiś czas umilenie sobie wieczoru szklanką wyśmienitej whisky to kusząca wizja. Wytrawni smakosze znają się na różnych gatunkach tego trunku. W końcu to jeden z najpopularniejszych alkoholi na świecie. Dowiedz się więcej na jego temat!
Co warto wiedzieć o whisky?
,,Woda życia” – to irlandzkie wyrażenie, z którego wywodzi się nazwa whisky. Istnieje wiele rodzajów trunku, ale do najpopularniejszych bez wątpienia należy szkocka i bourbon. Ale czym właściwie jest whisky? To destylowany napój alkoholowy wytwarzany z zacieru ziaren zbóż. Dojrzewa w dębowych beczkach, aż osiągnie odpowiedni wiek produkcyjny. Wiele osób myli ją z brandy, lecz jest to alkohol wytwarzany przez destylację wina i zawiera 35-60% alkoholu. Jeśli chodzi o whisky, najczęściej spotkamy warianty butelkowane o mocy 43% lub 46%. Dużą zaletą trunku jest fakt, iż dostarcza przeciwutleniacze i może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Oczywiście chodzi o umiarkowane spożycie. Picie jakiegokolwiek alkoholu w zbyt dużych ilościach prowadzi do przybrania na wadze, chorób wątroby, a także depresji.
Bourbon a whisky – podstawowe różnice
Wiele osób, zapytanych o różnice między bourbonem a whisky, nie jest w stanie odpowiedzieć. Jeszcze większy problem pojawia się, gdy bierzemy pod uwagę szkocką. Jak więc rozpoznać poszczególne rodzaje trunku? Bourbon whiskey produkowana jest z zacieru kukurydzianego. Powinna ona zawierać co najmniej 51% kukurydzy. Wytwarza się ją wyłącznie w Stanach Zjednoczonych. Ponadto musi być leżakowana przez przynajmniej dwa lata. Każda odmiana dojrzewająca krócej niż cztery lata musi mieć na etykiecie podany wiek. Przeczytasz o tym więcej na przykład tutaj https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykanskabourbon-whisky-kanadyjska. Jeśli chodzi o szkocką, jej głównym składnikiem jest słód jęczmienny. Jak sama nazwa wskazuje – jest produkowana wyłącznie w Szkocji. Wyróżnia się dwa główne typy tego rodzaju whisky – single malt i single grain.